Home | Training en opvoeding van jouw Bull Terriër: zo pak je dit aan

Training en opvoeding van jouw Bull Terriër: zo pak je dit aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

Overweeg je om een Bull Terriër te kopen, maar weet je niet zo goed hoe je de training aan moet pakken? Negeert jouw hond je en voert hij je opdrachten niet uit, maar snap je niet waarom? Ben je bang dat jouw Bull Terriër agressief wordt? Dat is allemaal niet zo gek, want het is niet zo gemakkelijk om een Bull Terriër te trainen.

Zeker wanneer je nog nooit eerder een hond hebt gehad, is een Bull Terriër niet een gemakkelijk ras om mee te beginnen. Je leest hier alles over de training van een Bull Terriër.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Bull Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Bull Terriër!

Het imago

Een Bull Terriër wordt vaak neergezet als een agressieve hond. Echter ligt dit meestal meer aan de training die toe wordt gepast dan aan de natuur van het dier. Een hond van dit ras is namelijk rustig, maar wel zelfverzekerd en beschermend. Dat is niet zo gek, want vroeger werd hij gebruikt als vechthond.

Hij moest dan in een arena tegen andere honden, beren of stieren vechten. De Bull Terriër is dan ook speciaal hiervoor gefokt. Men wilde namelijk een sterke en snelle hond hebben. Gelukkig zijn deze gevechten tegenwoordig verboden, maar het is nog altijd een belangrijk en bekend onderdeel van de Bull Terriër. Gelukkig zijn het eigenlijk hele lieve honden, maar een consequente training is hierbij wel erg belangrijk. Met de volgende tips komt dat helemaal goed.

Jong beginnen

Het belangrijkste is om te beginnen met de training wanneer de Bull Terriër nog op een jonge leeftijd is. Je kunt maar beter meteen beginnen op het moment dat je de pup krijgt. Je behaalt namelijk het meeste succes als je begint te trainen bij een leeftijd tussen de 6 weken en de 6 maanden.

Dit betekent niet dat je hem direct kunstjes moet leren. Het kunnen ook gewoon kleine dingen zijn zoals je puppy belonen als hij buiten plast of hem een koekje geven wanneer hij in zijn mand is.

Zodra de hond wat ouder wordt, kun je ook meer tijd in zijn training steken. Tijdens de training zul je veel geduld en moeite nodig hebben, maar dat is het helemaal waard. De Bull Terriër is gelukkig een slimme hond die erg trouw is aan zijn baasje en deze tevreden wil houden.

Let op: Alles over het opvoeden van jouw Bull Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Bull Terriër Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

De baas spelen

Tijdens zo’n training moet je goed laten zien wie de baas is. Dit doe je door constante regels te hebben en deze consequent hand te haven. De Bull Terriër moet zich dan natuurlijk aan de door jou opgelegde regels houden. Wanneer het gedrag van de hond beter wordt, staat daar ook een beloning tegenover.

De Bull Terriër kun je beter belonen bij goed gedrag dan straffen bij fout gedrag. Sowieso is het geen goed idee om de Bull Terriër fysiek te corrigeren. Het is wel belangrijk dat je dominant gedrag vertoont bij de Bull Terriër. Je moet namelijk echt de leiding hebben over de hond, want fysiek gezien is hij waarschijnlijk sterker dan jij.

Socialiseren

Een goede socialisatie bij je Bull Terriër is erg belangrijk en ook hier moet je al vroeg mee beginnen. Op deze manier leert de hond namelijk zijn plekje in de wereld kennen en leert hij het snelste hoe hij met andere mensen en dieren om moet gaan.

Op deze manier kan hij op een latere leeftijd goed en vriendelijk met vreemden omgaan en zal hij dus niet agressief zijn of veel gaan blaffen. Socialiseren kan heel eenvoudig door je pup mee te nemen naar het park waar andere honden zijn of door mensen bij jou thuis uit te nodigen.

Bull Terriërs kunnen zich nog wel eens ongemakkelijk voelen wanneer er een onbekend iemand in hun territorium komt. Zorg er daarom voor dat je pup zich altijd op zijn gemak voelt voordat je hem in contact brengt met iemand anders. Wanneer elke sociale ervaring van jouw Bull Terriër een positieve ervaring is, leert hij om te gaan met verschillende emoties, waaronder agressiviteit. Ze worden dan juist zelfverzekerder in zulke situaties.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Bull Terriër

Wil je precies leren hoe je jouw Bull Terriër perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Bull Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Positief gedrag versterken

Bij Bull Terriërs is het heel belangrijk om positief gedrag de belonen. Door een actie verschillende keren te herhalen, komt het in hun systeem. De beste manier om je hond te trainen is dan ook door hem te belonen als hij goed gedrag laat zien.

Hierdoor gaat de Bull Terriër het steeds vaker herhalen, waardoor het al snel een gewoonte wordt. Je kunt de training nog effectiever maken door je hond een spel te laten doen. Dat is ook wel handig omdat de Bull Terriër dan actief bezig is. Het is namelijk een energieke hond die veel beweging nodig heeft.

Reageer op tijd

Timing is ook een essentieel onderdeel van een goede training. Als je Bull Terriër binnen plast, maar je ziet dat drie uur later pas, dan heeft het geen zin meer om nog boos op hem te worden. Je hond heeft dan namelijk geen idee waarom je boos op hem bent. Ze zijn allang vergeten dat ze een paar uur geleden iets fouts hebben gedaan. Straffen is dus eigenlijk nutteloos. Sterker nog, het werkt juist averechts en je hond zal hier banger en daardoor agressiever van worden.

Eenvoudige commando’s

Het maakt niet uit hoe oud je Bull Terriër is, je kunt het beste elke training beginnen met eenvoudige commando’s. Dit kun je doen door oefeningen te doen waar je positief op reageert. Zitten is in de meeste gevallen het eerste commando dat een hond leert.

Dit is een essentieel commando, omdat het voor veel rust kan zorgen tijdens het verdere verloop van de training. Om een commando aan te leren, moet je eerst de volledige aandacht van de Bull Terriër hebben. Het is hierbij het beste om je handen gebruiken en om niet je stem te verheffen.

Wanneer jij je stem ineens verheft, zal de hond direct op zijn hoede zijn omdat hij denkt dat hij dan alert moet zijn. Door je handen te gebruiken, zal hij naar je handen kijken en dus ook meer op jou focussen tijdens de training.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Bull Terriër?

Bekijk dan het Bull Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Bull Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Bull Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Bull Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Bull Terriër!

  • Wil je een Bull Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Bull Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Bull Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Bull Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Bull Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Bull Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bull Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Bull Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Bull Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!