Inhoudsopgave
De meeste mensen kennen de Bull Terriër wel. Dit is een hele evenwichtige en speelse hond. Hij heeft een heel vriendelijk karakter, ondanks dat hij juist bekend staat als een agressieve hond. Dat komt omdat hij vroeger is gefokt als vechthond. Zijn kenmerkend hoofd, ovaalvormig zonder duidelijke neusbrug en kleine, donkere oogjes, vinden daarnaast veel mensen eng. De Bull Terriër is niet een hele grote hond. Hun schofthoogte ligt gemiddeld tussen de 40 en de 55 centimeter.
Zou je toch liever een kleinere Bull Terriër willen? Nou, dat is dan helemaal geen probleem. Je hebt namelijk ook nog de Bull Terriër mini. Over deze miniatuurversie lees je hier alles.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Bull Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Bull Terriër!
Algemeen
De Bull Terriër Mini wordt ook wel de Mini Bull Terriër en de Miniature Bull Terriër genoemd. Hij behoort tot de Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasgroep Terriërs. Zijn vacht heeft korte haren en hij heeft een ovaal hoofd. Het is een redelijk stevige hond die weinig verzorging nodig heeft. Hij heeft dan ook weinig haarverlies. Hij kan prima tegen warmte, maar ook prima tegen kou. Deze hond heeft een jachtinstinct, maar die is niet heel sterk.
Hij is best afhankelijk van zijn baasje. Tegenover vreemden is de Bull Terriër mini heel vriendelijk en hij zal dan ook niet zo snel blaffen. Het is een energieke en slimme hond, waardoor hij zowel een mentale als een fysieke uitdaging nodig heeft.
De Miniature Bull Terriër
De Mini Bull Terriër komt net als de ‘gewone’ variant uit Groot-Brittanië. Hij is heel aanhankelijk, speels en blaft niet zoveel waardoor het de ideale kameraad is. Deze hond hoort bij de derde groep van het klassement de Terriërs. Tot deze groep behoren vooral kleine honden.
Ze hebben stevige kaken en een krachtig fysieke, sterke vastberadenheid. De Terriërs werden voornamelijk gebruikt om op ratten te jagen, maar de Bull Terriër werd vroeger gefokt als gevechtshond. Hierdoor heeft hij nog altijd een strijdlustig karakter.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Bull Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Bull Terriër Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
De geschiedenis van de Bull Terriër mini
Deze kleine versie van de Bull Terriër bestaat sinds de 19e eeuw, bestond ook weer eventjes niet. In het jaar 1918 was het ras namelijk verwijderd uit het register van de Kennel Club. In 1939 maakte het ras echter weer een comeback en werd er weer een club opgericht.
De standaard van deze hond is precies hetzelfde als die van de Bull Terriër, maar dan is het formaat wat kleiner. Er zijn veel hondenrassen die een ‘miniatuur’ versie hebben, maar de Bull Terriër is één van de weinige honden waarbij de mini versie ook daadwerkelijk een officieel erkend ras is.
Het uiterlijk
De Bull Terriër mini wordt niet groter dan 35,5 centimeter. In de rasstandaard wordt niet gezegd over het gewicht, dus er is geen streven. Het is ondanks zijn kleine formaat wel een hele gespierde hond die ook nog eens erg krachtig is. Hij heeft een stevig lichaam dat overvloeit in een gespierde en lange hals.
Hij heeft geen losse keelhuid zoals andere honden die op dit ras lijken wel hebben. Het lichaam van de Bull Terriër is afgerond met een diepe borst. Zijn rug is kort en heel gespierd. De ribben zijn duidelijk gewelfd en zijn dijen zijn gespierd en krachtig.
Ook de ledematen van deze hond dragen bij aan zijn gespierd lichaam. De voeten zijn compact en rond en hebben goed gebogen tenen. De staart is laag aangezet, kort en wordt horizontaal gedragen. Aan het begin is hij wat dik, maar hij loopt uit in een fijne punt. Het hoofd is heel karakteristiek en doet een beetje denken aan een rugbybal.
Hij is namelijk lang, sterk en eivormig. De bovenkant van de kop is bijna helemaal vlak. De onderkaak is heel sterk. De ogen van de hond zijn zo donker mogelijk, donkerbruin of zelfs zwart. Ze zijn driehoekig en liggen redelijk diep in de schedel. De oortjes van dun, staan rechtop en dicht bij elkaar.
De vacht
De vacht kan er altijd anders uit zien. Als de vacht wit is, moet hij ook echt zuiver wit zijn. Pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd worden geaccepteerd bij dit ras. Als de hond gekleurd is, moet de kleur wel overheersen van het witte. De vacht mag zwart gestroomd, rood en fawnkleurig zijn, maar hij mag ook drie verschillende kleuren hebben. De vacht is kort, aanliggend, vlak, gelijkmatig en hij voelt hard aan. De ondervacht kan in de winter wat zachter zijn.
Leer alles over jouw lieve Bull Terriër
Wil je álles leren over jouw Bull Terriër? Bekijk dan ook het Bull Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.
Klik hier om het boek te bekijken →
De opvoeding
Omdat de Bull Terriër Mini een heel sterke hond is die veel energie en moed heeft, is het belangrijk dat hij een strenge en consequente opvoeding krijgt. Echter moet het baasje ook weer niet te streng zijn, want een positieve aanpak werkt het beste bij deze hond.
De regels moeten goed duidelijk zijn en strikt na worden geleefd. Houd er wel rekening mee dat deze hond wat koppig kan zijn. Als je hem goed opvoedt, is het een hele aangename levensgezel omdat hij zo speels en aanhankelijk is en maar weinig blaft. Omdat hij zo aanhankelijk is, moet je ook al vroeg beginnen met hem aan te wennen om hem alleen te laten als je rustig van huis wil gaan.
De gezondheid van de Mini Bull Terriër
Gemiddeld wordt de Bull Terriër mini zo’n dertien jaar oud. Dat is niet heel oud voor een kleine hond, want meestal worden ze een jaar of vijftien. Net als alle andere hondenrassen heeft ook de Bull Terriër Mini een verhoogd risico op een aantal erfelijke ziektes.
Bij dit ras gaat het voornamelijk om doofheid. Om deze reden moeten de honden de BAER-test afleggen. Dit is de Brainstem Auditory Evoked Response test. Daarnaast heeft de Bull Terriër Mini ook vaak last van frequente luxatie, oftewel gevoelige knieschijven. Ook hebben ze vaak last van heupdysplasie.
Andere ziektes die je vaak terug ziet komen bij dit ras zijn hartaandoeningen, aandoeningen aan de nieren en de huid zoals allergieën. De Bull Terriër Mini is vooral gevoelig voor Pyodermie, een huidaandoening. Dit is een bacteriologische infectie die meestal ontstaat door een overgroei van de normale flora op de huid. Gelukkig kun je deze behandelen met medicijnen.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Bull Terriër?
Bekijk dan het Bull Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!