Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Bull Terriër

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Bull Terriër

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Bull Terriër staat bekend als de gladiator van de honden. Het is één van de oudste terriër rassen in Engeland. Dit ras werd vroeger ingezet om met andere honden en dieren te vechten. Deze sport was tot in de negentiende eeuw nog toegestaan in Engeland. Vanaf het moment dat deze gevechten werden verboden, werd de Bull Terriër vooral een gezelschapshond.

Als je een hond koopt, dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk bij je hebben. Je leest hier alles over de gemiddelde leeftijd van een Bull Terriër en wat je kunt doen om hem zo oud mogelijk te laten worden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Bull Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Bull Terriër!

Gemiddelde leeftijd

Meestal wordt de Bull Terriër zo’n dertien jaar oud. Dat is op zich niet zo heel gek als je kijkt naar de grootte van dit ras. Kleine honden worden namelijk over het algemeen een stuk ouder dan grote honden. Waar grote honden maar tien jaar oud worden, worden kleinere honden meestal ongeveer vijftien jaar oud en soms nog wel ouder. De Bull Terriër zit qua formaat redelijk in het midden en met zijn leeftijd dus ook.

Natuurlijk kun je nooit van tevoren bepalen hoe oud je hond wordt. Er kunnen namelijk altijd dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt. Een hond wordt nou eenmaal niet zo oud als een mens en hoe goed je ook voor je Bull Terriër zorgt, hij kan altijd ziek worden en dat is niet altijd te voorkomen. Bovendien kunnen ze ook een ongeluk krijgen waardoor ze plotseling op een jonge leeftijd komen te overlijden.

Een Bull Terriër fokken

De Bull Terriër is erg gevoelig voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Om deze reden zitten er dan ook strenge regels verbonden aan het fokken van honden van dit ras. Er wordt goed gekeken naar de ouders van het nestje en naar hun gezondheid, maar er wordt ook gekeken naar de vacht.

Er zijn namelijk best wel veel Bull Terriërs met een witte vacht, maar helaas hebben deze ook een grotere kans op doofheid. Met behulp van een BAER-test kan er gekeken worden of een Bull Terriër hier last van heeft en of hij geschikt is om te gebruiken voor het fokken. Op deze manier kan er zo goed mogelijk voorkomen worden dat er honden geboren worden die een verhoogde kans hebben om ziek worden.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Bull Terriër (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Bull Terriër Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Grote en kleine honden

Grote honden gaan over het algemeen dus wat eerder dood dan een kleine hond. Een kleine Chihuahua wordt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n vijftien jaar, terwijl een grote Newfoundlander met wat geluk de tien jaar haalt. Er is veel onderzoek geweest naar hoe dit precies komt.

Het lijkt zo te zijn dat het volwassen leven van grote honden over het algemeen een wat hoger tempo heeft dan het volwassen leven van kleine honden. Dat betekent dat grote honden dus ook sneller verouderen dan kleine honden. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat er dan precies in het lichaam versneld oud wordt en hoe dat dan komt.

Zo wordt je Bull Terriër zo oud mogelijk

Er is helaas niets waardoor je hond voor altijd blijft leven. Je kunt namelijk niet voorkomen dat hij last krijgt van een ziekte of dat hij een ongeluk krijgt. Vooral bij een Bull Terriër is dat lastig omdat hij gevoelig is voor bepaalde ziektes. Wel kun je bepaalde dingen doen die goed zijn voor zijn gezondheid of juist dingen laten die slecht zijn.

Voedsel

Ten eerste is het belangrijk dat je je Bull Terriër niet te veel eten geeft. Uit onderzoek is gebleken dat honden die een kwart minder aten zo’n twee jaar langer leefden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je Bull Terriër gezonde voeding geeft. Goedkoop eten is meestal niet het beste, dus kijk ook naar de ingrediënten. Die moeten kwalitatief en voedzaam zijn.

Je hond zal waarschijnlijk dolgraag jouw bord aflikken na het eten, maar dit is absoluut niet goed voor zijn gezondheid. Menseneten bevat voor honden namelijk vaak te veel calorieën. Daarnaast is er ook nog eten dat giftig is voor honden zoals chocolade, ui, avocado en ook dingen met suiker of zout zijn slecht

Beweging

Beweging is ook belangrijk. Vooral een actieve hond zoals de Bull Terriër heeft veel beweging nodig. Hij heeft veel energie en die moet hij ook kwijt kunnen. Ga dus elke dag minstens een half uur met je hond wandelen zodat hij in goede conditie blijft, maar liever nog wat langer.

Als je geen zin hebt om elke dag zo’n flinke wandeling te maken, kun je er ook voor kiezen om samen spelletjes te spelen of om een hondensport te doen.

Het gebit

Je Bull Terriër hoeft niet per se een stralend witte glimlach te hebben, maar een gezond gebit is belangrijker dan je misschien zou denken. Een slecht gebit kan leiden tot nierziektes, hartkwalen en andere gezondheidsproblemen. Je kunt de tanden van je hond poetsen met een speciale tandpasta, maar je kunt hem ook regelmatig een bot geven om op te kauwen. Het fijne hiervan is dat ook de adem ook frisser zal worden.

Leer alles over hoe je jouw Bull Terriër gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Bull Terriër zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Bull Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

De dierenarts

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je Bull Terriër zo lang mogelijk gezond blijft leven, is door regelmatig bij de dierenarts langs te gaan. Je hoeft niet altijd pas te gaan op het moment dat je hond ziek is. Het is veel beter om elk jaar te gaan voor een check-up.

Zo krijgt hij al zijn inentingen en kan hij ontwormd worden. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en daarnaast kan een dierenarts het ook beter zien wanneer er iets mis is met je Bull Terriër.

Liefde

Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar het is wel belangrijk. Een Bull Terriër is graag onderdeel van het gezin, dus laat hem dit ook zijn. Geef je hond veel liefde en aandacht. Het zijn emotionele dieren die langer leven als ze in een liefdevolle omgeving leven. Maak dus elke dag even tijd vrij om met je Bull Terriër te spelen, wandelen of te knuffelen. Dat is niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jou!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Bull Terriër?

Bekijk dan het Bull Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Bull Terriërs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Bull Terriër wilde weten in één compleet e-book!”

Bull Terriër Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Bull Terriër!

  • Wil je een Bull Terriër kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Bull Terriër zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Bull Terriër trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Bull Terriër de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Bull Terriërs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Bull Terriër Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bull Terriër Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Bull Terriër Handboek interessant zal vinden.

Welkom Bull Terriër vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!